Hoe ik mindfulness ontdekte

Tien jaar geleden in 2007 volgde ik voor het eerst zelf een mindfulnesstraining, de klassieke 8-weekse. Dat heeft me destijds echt de ogen geopend waardoor ik een aantal keuzes heb kunnen maken waar ik nog elke dag blij mee ben. Een van de inzichten die ik had deel ik graag hier.

Toen ik de training zelf voor het eerst deed zag ik pas echt goed wat mijn reacties eigenlijk zijn op stressvolle situaties. Zo zag ik bijvoorbeeld dat ik steeds zo hard mijn best aan het doen was, dat ik echt aan het volhouden was. Stoppen was geen optie, ik was mijzelf aan het uitputten. Dit bleef ik doen totdat de fysieke klachten me vanzelf lieten stoppen. Eerst waren dat nek en schouderklachten daarna werd het migraine. Uiteindelijk ben ik gek genoeg dankbaar voor deze klachten die mij een duidelijk signaal gaven: STOP!!

Mijn Chiropractor, een Amerikaan, zag mijn klachten en hoorde mijn verhaal, en nadat hij me had behandeld vroeg hij me: heb je wel eens van mindfulness gehoord? Ik had geen idee. Hij had het zelf thuis in Amerika leren kennen en hij had er veel aan gehad. Het was toen in Nederland toen nog niet echt bekend zoals nu.

Er vielen direct al een hoop kwartjes toen ik thuis in het boek begon te lezen dat hij me aanraadde: 'Waar je ook gaat, daar ben je' van Jon Kabat-Zinn. Toen ik het uit had dacht ik: 'Hier wil ik meer van weten!', ik ben toen gaan googlen, en stuitte op 'Aandachttraining' een tv programma van de BOS. Toen wist ik, dit is iets voor mij en ging op zoek naar een plek in de buurt om de training te doen. Dat werd de training van Rob Brandsma, de latere oprichter van het Centrum van Mindfulness in Amsterdam. Toen gaf hij trainingen nog op een zolderkamer in het centrum van de stad. Die training kwam voor mij op het juiste moment.

Het was bij vlagen een confronterende ervaring, maar ook bijzonder noodzakelijk om nu eens echt onder ogen te krijgen wat er steeds in mijn leven gebeurde. Tijdens de training zag ik hoe vaak ik voort holde, mijn uiterste best deed, en ook hoe moe ik was. Ik leerde tijdens de training mijn neigingen herkennen en hoe ik me er keer op keer weer door liet meeslepen, als automatisch.

Ik leerde begrijpen om te willen begrijpen hoe het bij mij (blijkbaar) werkt, niet om het direct op te lossen of weg te maken. Ik leerde mijzelf weer te bekijken met oprechte nieuwsgierige houding. Het leverde mij een inzicht op: Waarom ben ik dienstbaar en vriendelijk naar iedereen behalve mijzelf?

Tegenwoordig is het niet echt uitzonderlijk als je hoort dat iemand overspannen is of een burn-out heeft. Dat vind ik wel heftig. Je doelen bereiken ten koste van jezelf dat heeft toch wel iets geks. Toch is het waar veel van ons elke dag mee bezig zijn. Targets halen en daardoor structureel overwerken. Altijd voor anderen klaar staan en daardoor 'even' je eigen vermoeidheid of pijn opzij zetten.

Mindfulness laat je zien wat je automatische neigingen zijn, en hoe ze werken. Hoe je steeds weer in dezelfde valkuilen belandt. Je leert met die opgedane kennis vaardig (en vriendelijk voor jezelf) schakelen tussen wanneer te doen, en wanneer dingen te laten. Dat klinkt heel simpel, maar is het niet. De neiging tot 'doen' is zo bijzonder krachtig en wint het vaak.

Als we nu geen tijd maken om goed voor onszelf en voor elkaar te zorgen, wanneer dan wel? Na dit drukke project? Als we met pensioen zijn? Als er iemand ziek wordt? Het leven is kort. Als ik om mij heen kijk zie ik steeds meer de maatschappelijke urgentie van deze training in.

Ik vind het heel bijzonder dat ik door deze training te geven mensen dit terrein kan laten te verkennen. Humor is daarbij voor mij heel belangrijk. Want hoewel het leven soms echt niet makkelijk is, er valt - ook tijdens de trainingen - gelukkig genoeg te lachen!

'Waar je ook gaat, daar ben je' van Jon Kabatt-Zin vertelt over mindfulness aan de hand van dagelijkse praktische voorbeelden. Het is een zeer toegankelijk boek, een echte klassieker.

Lees hier een fragment.

Bekijk hier het tv programma 'Aandachttraining' van de BOS. Het geeft bijzonder veel informatie over de achtergrond van mindfulness en laat ook Jon Kabatt-Zin en een aantal Nederlandse trainers aan het woord. Dit is het programma dat ik 10 jaar geleden bekeek en dacht 'Ja, dit is iets voor mij!'

Data van de eerstvolgende training die ik ga geven vind je op deze plek. Als de training net is gestart, kan ik je op verzoek een berichtje sturen als er nieuwe data bekend zijn.

Heb je vragen? Neem vooral contact met me op!

Recente berichten